top of page

Lærlingekompaniet

Lærlingekompaniet er et opplæringskontor, De jobber daglig med lærlinger i kokk-, institusjonskokk-, servitør-, baker-, konditor-, reiseliv- og resepsjonfagene. De har 300 lærlinger fordelt i ulike medlemsbedrifter i Oslo og deler av Viken.

Lærlingekompaniet

Lærlingekompaniet har siden 1987 jobbet med ungdom, og 99 prosent av lærlingene fullfører fagopplæringen med bestått fag/svenneprøve på normert tid, som er fire år. Det har de all grunn til å være stolte av! 
De holder til i Munkedamsveien 71 i Vika, Oslo. Der har de kurskjøkken og restaurant som de kjører kurs for lærlingene. I løpet av året holder de 145 kurs. De er en godkjent prøvestasjon, og alle kokk og servitørlærlingene gjennomfører fagprøven sin i der. Baker-, konditor-, institusjonskokk-, reiselivs- og resepsjonslærlingene gjennomfører sin fag/ svenneprøve i bedrift. 

 

Alle lærlingene får:

  • tett oppfølging

  • kurs, prosjektoppgaver og prøvefagprøver

  • nettverksbygging gjennom restaurantbesøk og studietur til Paris.

  • oppfølging av lover og regler knyttet til bransjen og utdanningen.

  • oppfølging til konkurranser som O/V cup, Norgescup og Skills.

  • De samarbeider også tett med Fagopplæringen i Oslo og Viken og bransjeorganisasjonene. 

 
En bauta i fagopplærlingen! 

Laila Berge er daglig leder og servitør, og i år har hun jobbet 25 år i Lærlingekompaniet! Vi bukker og neier for folk som virkelig står på. Vi tok en liten prat med denne dyktige ildsjelen som virkelig brenner for faget! 

Du har vært 25 år i Lærlingekompaniet. Hva har drevet deg til å jobbe med dette så lenge? 
Ja, det er lenge, men har gått veldig fort! Det er den beste jobben jeg kunne hatt. Flotte lærlinger, kollegaer og samarbeidspartnere. Det er en givende jobb jeg har gledet meg til hver dag.
 
Hva er de største utfordringene i bransjen i 2022, og hvem må på banen for å løfte og utvide utdanningstilbudet? 
Vi jobber i verdens beste bransje/næring, og en av de største både her i landet og over hele verden. Den største utfordringen er rekruttering, skaffe nok ansatte og at kostnaden har økt veldig deriblant strøm og råvarer.
Rekruttering og rammebetingelser blir etter min mening det viktigste fremover. For å få til rekruttering må det være flere skoler over hele landet. Tilgjengeligheten er alfa og omega for at unge velger våre fag! Fylkene må slutte å legge ned skoletilbud i yrkesfag! Vi må også løfte fagopplæringen til et A-lag på lik linje med Studieforberedende, en ny studieretning som heter studie- og yrkesforberedende vgs.
 
Som mentor og lærer for så mange i årenes løp har du noen gode råd til folk som vil fagutdanne seg i bransjen? 
Velg det du brenner for og har interesse for! Vi kan tilby en spennende bransje/fag, med mange muligheter i innland og utland.
 
Til slutt en solskinnshistorie fra dine 25 år Lærlingekompaniet? 
Jeg har mange, og de handler om lærlinger som sliter eller har utfordringer. De står ut læretiden og består fagprøven. En annen solskinnshistorie er når alle våre lærlinger består fagprøven, og fortsetter I BRANSJEN/ NÆRINGEN VÅR. Jeg møter ofte tidligere lærlinger når jeg er ute å spiser, er på hotell eller er innom et konditori/ bakeri. Det er en glede å være med å bidra til at vi får flotte, flinke fagarbeidere for fremtiden.

 

bottom of page